Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Έργο - σταθμός στην πολιτιστική και μουσειακή υποδομή της Αλεξανδρούπολης



Τις τελευταίες μέρες μπήκε στην τελική της ευθεία η υλοποίηση του έργου της εσωτερικής διαμόρφωσης του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης. Οι άνθρωποι του Συλλόγου Αρχαιοφίλων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Νομού Έβρου, ελπίζουν βάσιμα πλέον ότι το μουσείο θα παραδοθεί σύντομα στους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης μας, χάρη στην υπογραφή της σύμβασης στις 16 Νοεμβρίου 2010 με την οποία το έργο ανατέθηκε στην εταιρία TETRAGON ΕΠΕ ύστερα από την διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού που έγινε τον Ιούλιο του 2010.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ανάθεση αυτή υπήρξε το αποτέλεσμα της τριετούς προγραμματικής σύμβασης που συνήψαν με το Ιστορικό Μουσείο τον Ιούνιο του 2009 η Υπερνομαρχία Ροδόπης – Έβρου, η Νομαρχία Έβρου και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, με την οποία οι τρεις αυτοί φορείς ανέλαβαν να χρηματοδοτήσουν το έργο. Το έργο αφορά στη διαμόρφωση της μόνιμης έκθεσης που είναι αφιερωμένη στην ιστορία της Αλεξανδρούπολης και της ευρύτερης περιοχής της. Η έκθεση αυτή θα φιλοξενείται στον πρώτο όροφο του κτιρίου του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης, ενώ στον ημιώροφο του ίδιου κτιρίου θα εκτίθεται η συλλογή της γνωστής λαογράφου Ελένης Φιλιππίδη...»

«Πιστεύουμε ότι με το Ιστορικό Μουσείο της Αλεξανδρούπολης, η πόλη μας αποκτά επιτέλους το δικό της μουσείο. Με την έννοια αυτή ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα ύστερα από προσπάθειες πολλών χρόνων. Είμαστε βέβαιοι πως η επιστημονική του τεκμηρίωση, ο σύνθετος χαρακτήρας του και η χρήση των πλέον σύγχρονων μέσων θα το καταστήσουν σημείο αναφοράς και μοναδικό τοπόσημο στο πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό τοπίο της ευρύτερης περιοχής μας» δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχαιοφίλων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Νομού Έβρου, Νίκος Πινάτζης.
Θεματικές ενότητες έκθεσης

Οι θεματικές ενότητες της έκθεσης για την ιστορία της πόλης θα ξεκινούν από την αρχαιότητα, με φωτογραφίες, τεκμήρια και ευρήματα από τους αρχαιολογικούς χώρους και τις ανασκαφές που έχουν γίνει κατά καιρούς στην περιοχή. Η ενότητα αυτή έγινε σε συνεργασία με την ΙΘ' Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων της Κομοτηνής, η οποία μάλιστα παραχώρησε για τον σκοπό αυτόν και αξιόλογο υλικό. Στη συνέχεια, περνώντας από τους βυζαντινούς και οθωμανικούς χρόνους, διαρθρώνεται η θεματική ενότητα που είναι αφιερωμένη στη δημιουργία της πόλης, στην οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο ο σιδηρόδρομος και το λιμάνι.

Το πρώτο ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης, ο πολυεθνικός χαρακτήρας που πήρε στις πρώτες δεκαετίες μετά από την ίδρυσή της, τα κτίρια, τα ξενοδοχεία, τα ξένα προξενεία, οι χάρτες με τις μετέπειτα εξελίξεις στον κορμό της πόλης, καθώς και τα τοπόσημά της εμφανίζονται σε μια μεγάλη θεματική ενότητα που αφορά στην αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της Αλεξανδρούπολης.

Η οικονομική ζωή της πόλης με το λιμάνι, τον σιδηρόδρομο, τα επαγγέλματα, τις συντεχνίες και τα σωματεία καταλαμβάνουν μια άλλη μεγάλη θεματική ενότητα. Ακολουθεί η πολιτική ιστορία από την ίδρυσή της ως τη μεταπολίτευση με κομβικό βέβαια σημείο την απελευθέρωση του 1920. Η κοινωνική και πνευματική ζωή της πόλης αποτυπώνεται σε χωριστή ενότητα, στην οποία εντάσσονται πλήθος φωτογραφιών επιφανών πολιτών και απλών ανθρώπων, εικόνες της καθημερινής ζωής, καθώς και χαρακτηριστικά που δημιουργούν μια ενδιαφέρουσα ενότητα φορτισμένη με το άρωμα και την αίσθηση περασμένων αλλά αλησμόνητων εποχών.

Η κεντρική ενότητα που κυριαρχεί στο χώρο είναι αυτή που παρουσιάζει τις θρησκευτικές και εθνοτικές ομάδες που διαμόρφωσαν τον πληθυσμιακό ιστό της πόλης, είτε στην πρώτη της περίοδο, την οθωμανική, που αρχίζει με την ίδρυσή της το 1869 και τελειώνει το 1913, είτε με την απελευθέρωση της το 1920 και την άφιξη των προσφύγων μετά από το 1922.

Στην τελευταία θεματική ενότητα ο επισκέπτης του μουσείου μπορεί να θαυμάσει την Αλεξανδρούπολη όπως προβάλλει μέσα από τα μάτια και τα κείμενα των ντόπιων λογοτεχνών. Στον ημιώροφο του κτιρίου θα αναπτυχθεί η σημαντική συλλογή από ποδιές και φορεσιές Σαρακατσάνων της λαογράφου Ελ. Φιλιππίδη, εμπλουτισμένη με αναφορές στην προσωπικότητα και τη συμβολή της στην πνευματική και κοινωνική ζωή της πόλης.
Στόχοι και επιδιώξεις

Βασική επιδίωξη του Ιστορικού Μουσείου είναι να πλαισιωθούν όλες οι εκθέσεις του με σύγχρονα διαδραστικά μέσα (οθόνες αφής, προβολές, ηχητικά και φωτογραφικά τεκμήρια κ.α.), προκειμένου με τον τρόπο αυτό να δημιουργηθεί μια σύγχρονη και συνεχώς ανανεούμενη υποδομή. Στόχος μας είναι το Ιστορικό Μουσείο να γίνει ελκυστικό σε όλες τις κατηγορίες των επισκεπτών, δηλαδή σε πολίτες και επισκέπτες της πόλης μας, σε μαθητές, φοιτητές αλλά και σε ερευνητές, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν το υλικό και να το αξιοποιήσουν ποικιλότροπα.

Επειδή η συγκέντρωση φωτογραφιών, τεκμηρίων και κειμηλίων βρίσκεται στην τελική της φάση, καλούνται όλοι οι πολίτες της Αλεξανδρούπολης να αγκαλιάσουν το Μουσείο τους και να συνεισφέρουν στον εμπλουτισμό του, δίνοντας προς χρήση ή δωρίζοντας υλικό που θα μπορούσε να ενταχθεί στις θεματικές ενότητες που προαναφέρθηκαν. Σημειώνουμε ότι, μολονότι ως σήμερα έχει αποκτηθεί σημαντικό από ποιοτική και ποσοτική άποψη υλικό, κάθε προσφορά είναι πολύτιμη και, συνεπώς, και ευπρόσδεκτη.
Πηγή: Εφημερίδα Η ΓΝΩΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου