Θα χρειαστούμε έντερα (παχύ έντερο) ενός γουρουνιού. Τα πλένουμε με νερό και μαγειρική σόδα και από τις δυο μεριές. Αφού τα πλύνουμε αρκετά νερά τα βάζουμε σε νερό με ξύδι και λίγο αλάτι για να «ασπρίσουν». Πριν τα γεμίσουμε τα πλένουμε άλλα δυο νερά.
Γέμιση
2 κιλά συκώτι χοιρινό
2 κιλά κρέας χοιρινό
καρδιά, νεφρά, σπλήνα, (πνευμόνια προαιρετικά) χοιρινά
½ κιλό ρύζι
κόκκινο πιπέρι, ρίγανη, μαυροπίπερο, μπαχάρι σε σκόνη, κύμινο,
αλάτι
λίγο πράσο
Εκτέλεση
Ζεματάμε λίγο το συκώτι. Το ψιλοκόβουμε. Ψιλοκόβουμε και
το κρέας, την καρδιά, τα νεφρά, τη σπλήνα, τα πνευμόνια και το
πράσο.
Δένουμε τη μια άκρη με κλωστή κι αρχίζουμε να γεμίζουμε με το
χέρι. Δε βάζουμε πολλή γέμιση για να μη σπάσει το έντερο. Δένουμε
και την άλλη άκρη.
Μαγείρεμα
Σε κατσαρόλα βάζουμε νερό, ρίγανη, αλάτι, λάδι, λίγα κομματάκια κρέας (παλιά τρώγανε το ζουμί σαν σούπα). Όταν αρχίσει το νερό να βράζει βάζουμε την μπάμπω. Την τρυπάμε σε πολλές μεριές με πιρούνι ή ξυλάκι από σουβλάκι, για να μη φουσκώσει. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου μια ώρα.
Σταματοπούλου Σοφία – Σταματόπουλος Θύμιος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου